Hvilket juletræ skal jeg vælge?

Højt fra træets grønne top stråler juleglansen. Sådan skrev Peter Faber i 1848. Men hvilket træ er der mon tale om? For det er ikke helt ligegyldigt, hvilken træsort man vælger, når man køber juletræ. Der er nemlig stor forskel på både holdbarhed og udseende – og på, hvor meget nålene stikker. Men bare rolig, vi har her lavet en guide over de mest populære typer af juletræer.

Vinteren har for alvor ramt Danmark. Det er blevet koldt nok til, at både huer, handsker og halstørklæder er fundet frem, og mørkt nok til, at mange af os tager turen hjem fra arbejde i gadelygternes skær.

Det kan kun betyde én ting: Julen er på vej.

Julen er som bekendt hjerternes tid, men det er også traditionernes tid – også selvom de kan virke lidt sære, når man tænker over det. På den anden side, hvorfor ikke gå ud og fælde et stort træ for at slæbe det ind i stuen, så vi kan pynte det med kurve, kugler, fugle og flag, før vi lægger gaver under det og, for god ordens skyld, også tager hinanden i hænderne og danser om det, mens vi synger sange, der er så lange, at halvdelen af versene bliver glemt i skyndingen. Det giver fint mening.

Og juletræet er da også for de fleste en uomgængelig del af julen. Men med mange forskellige sorter på det danske juletræsmarked kan det være – om ikke en jungle, så i hvert fald – en granskov at finde rundt, når man skal vælge lige præcis den type træ, der bedst passer til familiens juletraditioner.

Her kommer derfor en hurtig guide til tre af de mest populære juletræssorter i Danmark.

Nordmannsgran er den mest populære gransort, der bruges som juletræ i Danmark. Faktisk vælger 4 ud af 5 danskere denne type som juletræ. Nordmannsgranen kaldes nogle gange for ’Ædelgran,’ og det er ofte symmetrisk og har bløde, blanke og dybgrønne nåle. De bløde nåle gør træet særligt velegnet til familier med små børn, som måske ikke synes, at en juleaften med grannåle i fingrene er lykken.

Denne type træ holder længe i stuen, hvilket gør det perfekt til dem, der gerne vil have juletræet stående fremme i lang tid.

Et kendetegn ved Nordmannsgranen er, at den har mange grene, der sidder ganske tæt. For nogen er det præcis sådan, et juletræ skal se ud. Men for andre betyder de tætsiddende grene, at det kan være svært at få plads til al juletræspynten. Så hvis du er en af dem, der holder flyttegilde for venner og familie, hver gang pynten til juletræet skal hentes ned fra loftet, er Nordmannsgranen nok ikke træet for dig.

I stedet skulle du måske kaste et blik på rødgranen. Dette træ har nemlig mere plads mellem grenene, så der er rigeligt plads til alskens glitterstads. Det dufter desuden dejligt af gran. Træet har små stikkende nåle, så man skal være lidt forsigtig, når man hænger julekugler og kræmmerhuse op.

Rødgranen er et ganske populært valg, når danskerne skal vælge juletræ. Mange mener ligefrem, at dette er den ”oprindelige” juletræssort, og det nævnes da også i mange af de gamle fortællinger om julen – blandt andet i H.C. Andersens eventyr ’Grantræet.’

Centralvarmens indtog i Danmark og den følgende stigning i temperaturen indendørs har dog betydet, at rødgranen ikke holder så længe i stuen, som den gjorde på H.C Andersens tid. Nutidens indeklima gør, at træet tørrer hurtigt ud og smider sine nåle. Derfor er rødgranen nok bedst til de familier, der kun har juletræet stående lige omkring juleaften. Man kan dog forlænge træets levetid ved at placere det i en juletræsfod med vand. Et juletræ kan optage op til en liter vand i døgnet, så man skal sørge for at vande det godt. Man kunne selvfølgelig også slukke for radiatorerne og holde jul i kulden som i gamle dage.

Sølvgran, der også kaldes Nobilis, er ligeledes et populært juletræ herhjemme, selvom det er lidt mere specielt end de to førnævnte. Som navnet antyder, har træets nåle et sølvfarvet skær, som gør det særligt smukt.

Træet minder meget om Nordmannsgranen med lange bløde nåle og tætsiddende grene. Sølvgranen holder dog endnu længere i stuen, så hvis man er en af dem, som helst har juletræet stående helt til påske, er sølvgranen det helt rigtige valg.

Det kan dog være en udfordring at finde pæne eksemplarer af denne gransort, da de ikke har det så godt med det danske vintervejrs ubeslutsomhed. Derfor ser man ofte, at sølvgran bruges som pyntegrønt i adventskranse og lignende.

Man kan selvfølgelig også tænke lidt ud af boksen og være mere kreativ med sit juletræ. I tiden før 2. Verdenskrig var det for dyrt for mange familier at købe et rigtigt juletræ. Derfor fandt man på at lave sine egne juletræer. Ofte var det et kosteskaft med grønkål, hvor man havde sat nogle grene på, så man havde et sted at hænge pynten. Af en eller anden grund blev denne tradition droppet, ligeså snart det blev muligt for den almindelige dansker at købe rigtige juletræer.

   Juletræer i tal:

  • Juletræstraditionen kom til Danmark i starten af 1800-tallet fra Tyskland, hvor traditionen går helt tilbage til 1500-tallet.
  • I 2018 blev der eksporteret omkring 10 millioner juletræer fra Danmark.
  • Næsten halvdelen af de danske juletræer, der bliver eksporteret, sendes til Tyskland.
  • Omkring 1,5 millioner ud af de 2,5 millioner husstande i Danmark har et juletræ.
  • En nordmannsgran på 2 meter har næsten 200.000 grannåle.