Hvad er gylle?
Grisenes afføring og urin kaldes gylle, når det er blandet. Hvor meget gylle, en gris laver, afhænger af, hvor meget den æder. Landmanden opsamler gyllen i store gylletanke. Efter det kan den bruges som gødning eller til biogas.
Hvorfor spreder landmænd gylle?
Hvor mange grise må en landmand have?
I Danmark er der strenge krav om, hvor mange grise landmanden må have. Man vil nemlig være sikker på, at landmanden har jord nok til at udnytte gyllen uden at forurene omgivelserne. Så antallet af grise på gården afhænger af, hvor meget jord landmanden har adgang til at sprede gyllen på. Loven siger, at landmanden må sprede gylle fra 55 slagtesvin på 1 hektar jord om året. (1 hektar er 100 meter x 100 meter). En slagtegris laver ca. 5 liter gylle om dagen.
Hvornår må man sprede gylle?
Der er nøje fastsatte regler for, hvornår man må sprede gylle. Det skal sikre, at man genererer naboer og miljøet mindst muligt. Man må ikke udbringe gylle på lørdage samt søndage og helligdage på marker, der ligger tættere end 200 meter fra byzone, sommerhusområder mv. og man må kun sprede gylle i planternes vækstsæson fra 1. februar og indtil høst samt fra høst og indtil oktober, (hvis der er tale om arealer med græs eller vinterraps). Man må ikke køre gylle ud på frossen jord, eller hvis jorden er "vandmættet" - altså hvis regnvand bliver liggende på jorden, uden at synke ned.
Du kan læse meget mere om både skrevne og uskrevne regler for at udbringe gylle her.
Hvordan bliver gylle til biogas?
Gyllen kan også bruges til at lave biogas. Biogas bruges til at producere el og varme eller benyttes som brændstof. I Sverige kører mange bybusser på gyllegas. Det er forventningen, at biogasproduktionen i 2030 kan udgøre halvdelen af gasforbruget - og i 2050 sikre en fuldstændig omstilling fra fossil naturgas til biogas.
Biogas kan fremstilles på forskellige typer anlæg. Enten biogasfællesanlæg, som behandler husdyrgødning fra flere landbrug, eller gårdbiogasanlæg, som ligger på en enkelt landbrugsbedrift.