Hvordan laver man smør, ost og yoghurt? - Se illustrationer her!

Hvordan laver man smør, ost og yoghurt?

Produkter lavet af mælk kaldes for mejeriprodukter. Mælk kan tage mange former hvis man bearbejder det. Her kan du læse om hvordan man laver smør, ost og yoghurt. Og så giver vi dig en opskrift på, hvordan man selv laver hytteost.

Hvordan laver man ost?
FAQ om ost
Smagshjulet for ost
Hvordan laver man yoghurt?
FAQ om yoghurt
Hvordan laver man smør?
FAQ om smør
Hvorfor er ost og smør gult, når mælken er hvid?
FAQ om hytteost
Lav din egen hytteost

Hvordan laver man ost?

Ost er lavet af mælk. På mejeriet fylder mejeristen en tank med mælk, der bliver varmet op til 30-50°C. Mejeristen tilsætter to ingredienser. Den ene er et stof, som får mælken til at stivne. Stoffet hedder osteløbe. Den anden ingrediens gør mælken syrlig. Det er en mælkesyrekultur. Nu stivner mælken. Den bliver presset sammen til en osteblok. Når mælken presses, skilles vand fra. Vandet er valle. Osteblokken skæres i mindre stykker og lægges i forme. Der presses mere valle fra. Ostene bliver presset og saltet på flere måder. Det giver forskellige slags oste. De bliver lagt på lager for at modne. Man siger, at ostene lagres. En ost bliver lagret i forskellig tid. Jo længere tid osten lagrer, jo stærkere smag får den.
Der går ca. 10 liter mælk til at producere et kilo ost.

Hvordan laver man ost?

FAQ om ost

Kan man fryse ost? Ja, du kan fryse skæreoste med minimum 25% fedt i op til 3-4 måneder.

Er der laktose i ost? Ost indeholder meget lidt laktose. En tommelfingerregel er, at de fleste hårde skæreoste stort set er laktosefrie, fordi de har et meget lavt indhold af laktose. Det skyldes, at laktosen bliver nedbrudt af de bakterier, der er med til at modne osten. LÆS MERE: Mejeriprodukter og laktose

Hvad betyder 45+ ost? 45+angiver ostens fedtindhold. De fleste skæreoste har et fedtindhold på mellem 15+ og 45+. Kvark og hytteost er omkring 5+. Som en fingerregel kan du halvere 'plus'-tallet og få fedtindholdet. En ost på 30+ har et fedtindhold på 16-18%.

Er mug på ost farligt? Mug på bløde ost fx smelteost og brie, skal altid kasseres, hvis de er angrebet af mug. På hårde oste kan du skære mugpletten plus én cm rundt om det angrebne område af.

Hvorfor er der huller i ost? Hullerne i osten er en naturlig del af produktionen af ost. Når mejeristen producerer en ost, blandes mælk og forskellige mikroorganismer sammen. Osten lagres og her laver nogle af mikroorganismerne en særlig luft (kuldioxid), som bliver til bobler. Når osten størkner, bliver luftboblerne til huller.

Smagshjulet for ost

Ost rummer mange forskellige smagsindtryk. Du kan downloade smagshjulet for ost herunder og øve dig i at sætte ord på de forskellige smage. Du kan læse mere om danske råvarer og madlavning på goderaavarer.dk.

Smagshjul ost

 

Hvordan laver man yoghurt?

Yoghurt, skyr, ymer, tykmælk og creme fraiche er syrnede mejeriprodukter. Det er produkter, som har en tyk og mere cremet form end mælk. For at lave dem bruger mejeristen en tank med opvarmet mælk. Han tilsætter en ingrediens, som giver mælken en tykkere form og syrlig smag. Det er en mælkesyrekultur. Mælken bliver til et syrnet mejeriprodukt, når den er færdig. Mejeristen kan tilsætte frugt, hvis han vil lave frugtyoghurt. De syrnede mejeriprodukter bliver tappet på kartoner eller i bægre.

Hvordan laver man yoghurt?

FAQ om yoghurt

Hvad er drænet yoghurt? Drænet yoghurt kalder vi også for græsk yoghurt. Det er tykt som fromage i konsistensen, fordi vallen er drænet fra, eller fordi det er tilsat ekstra mælketørstof.

Kan man fryse yoghurt? Et surmælksprodukt som yoghurt kan godt fryses. Efter frysning bliver konsistensen lidt grynet, men du kan fx bruge det til bagning.

Er græsk yoghurt sundt? Græsk yoghurt har et højt indhold af protein. Nogle typer af græsk yoghurt har også et højt indhold af fedt. Fedtet i mejeriprodukter kan forberede dit kolesteroltal. Græsk yoghurt er en god kilde til vitamin B12, som styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Samtidig har det et højt indhold af mineralerne kalk, fosfor og kalium, som er godt for dine knogler og blodomløb.

Hvornår må en baby få yoghurt? En baby må få yoghurt fra 9 måneders alderen. LÆS MERE: Mad til børn

Hvordan laver man smør?

Fløde bliver til flødeskum, når du pisker det. Hvis du fortsætter med at piske, bliver fløden til smør. Mejeristen laver smør på samme måde. Det sker i en særlig maskine: en smørmaskine. Mejeristen hælder fløde i maskinen. Den rører og pisker fløden, indtil den bliver til smør. Smørret fyldes i pakker. 

Hvordan laver man smør?

FAQ om smør

Kan man fryse smør? Ja, du kan fryse smør.

Hvor længe kan smør holde sig i fryseren? Smør kan holde sig i op til tre måneder i fryseren.

Er der laktose i smør? Smør indeholder lidt eller ingen laktose.

Hvor mange kalorier er der i smør? Smør indeholder omkring 740 kalorier pr. 100 gram. 

Hvad er klaret smør? Klaret smør er smeltet smør uden bundfald.

Hvorfor er ost og smør gult, når mælken er hvid?

Den gule farve i ost og smør kommer fra et naturligt farvestof. Det hedder karoten. Der er karoten i græs. Når køerne æder græs, får de karoten i kroppen. Lidt af det ender i mælken. Her samler det sig i mælkens fedt. Det høje indhold af fedt i ost og smør giver den gule farve.

Vil du vide mere, om forskellen på mejeriprodukter? Så kig her.

FAQ om hytteost

Hvad er hytteost? Hytteost er en friskost. Den består af bløde ostetern i en cremet flødelage.

Kan man fryse hytteost? Hytteost kan godt fryses, men konsistensen bliver grynet og egner sig derfor bedst til madlavning efterfølgende.

Hvordan laver man hytteost? Hytteost er lavet af skummetmælk. Mælken varmebehandles ved lav temperatur for at sikre, at den er fri for bakterier. Det kalder man at lavpasteurisere mælken. Herefter tilsættes løbe. Ostemassen stivner og skæres i tern. Ostekornene opvarmes, og vallen løber fra. Ostekornene tilsættes fløde og modner færdig i omkring et døgn, før hytteosten hældes på bægre.

Hvorfor hedder det hytteost? Hytteosten stammer fra Centraleuropa, hvorfra den fulgte med emigranterne til Amerika.Her producerede nybyggerne osten hjemme i deres hytter - heraf navnet. 

Du kan søge efter opskrifter med hytteost på Voresmad.dk.  

Lav din egen hytteost

At lave sin egen ost er ikke så svært. Du skal bruge
 
2 liter kærnemælk
1 tsk. salt
1 gryde
1 grydeske
1 termometer
3 kaffefiltre
1 sigte
1 skål
1 suppeske
1 tallerken 

Sådan gør du:

  1. Rør kærnemælk og salt i en gryde.
  2. Sæt gryden på en kogeplade. Tænd på 2.
  3. Varm kærnemælken op til 60 °C. Du
    må ikke røre i den.
  4. Mælken skiller sig i klar valle og hvid ost.
    Åben kaffefiltrene. Dæk sigtens inderside
    med dem.
  5. Læg sigten over skålen.
  6. Tag gryden af kogepladen. Øs forsigtigt
    osten over i sigten med suppeskeen.
  7. Lad osten dryppe af i cirka en time.
  8. Vend osten over på en tallerken.
  9. Spis den med purløg på rugbrød.