Hvor mange maver har en ko? - Se, hvad koens maver hedder!

Hvor mange maver har en ko?

Koen har fire maver: Vommen, netmaven, bladmaven og løben, der alle har forskellige funktioner. Koen tygger foderet flere gange - det er fordi koen er en "drøvtygger". En ko tygger ikke sit foder så grundigt, inden den sluger det første gang. Koen lægger sig ned og tygger drøv cirka en time efter, at den har ædt. Den gylper foderet fra maven op i munden og gumler så på det. Nu tygger og findeler den det grundigt. Den synker foderet igen og gylper en ny portion op. Sådan bliver den ved, indtil foderet er godt kværnet og tygget igennem.

Hvad hedder koens fire maver?
Hvorfor har koen flade tænder?
Hvad kaldes koens bryster?
Hvor meget spiser en ko?
Hvad er ensilage?

Hvad hedder koens fire maver?

Koens maver hedder vommen, netmaven, bladmaven og løben. Koen er en drøvtygger ligesom kamelen, lamaen, giraffen, geden, fåret, hjorten og antilopen. De har alle fire maver og deres maver fungerer på samme måde.

  1. Koen spiser græs eller andre planter, men den tygger det ikke så grundigt første gang.
  2. Vommen er den første mave maden kommer ned i. Det er også den største mave. Koen gylper foder op fra vommen, når den tygger drøv. I vommen lever bakterier, som opløser foderet. Bakterierne sørger for, at koen kan fordøje foder som græs og hø. Dyr og mennesker med kun én mave kan ikke fordøje græs og hø.
  3. Netmaven sorterer foderet fra vommen. Det er kun det findelte foder, der kan flyde videre til næste mave.
  4. Bladmaven optager fedtstoffer, vand og salte fra foderet.
  5. Løben minder om vores mave. Her er der saltsyre, som slår bakterier og svampe ihjel. Foderet er nu helt opløst, og tarmen kan bruge næringsstofferne.

Hvorfor har koen flade tænder?

En ko æder kun planter. Koen er planteæder. Det kan man se på dens tænder. Koen har store og firkantede tænder med en flad og let bølget overside. De er gode til at kværne foderet med. Den har seks kindtænder i hver side af overmunden og fem i hver side af undermunden. I undermunden har den også fortænder. Koen flår græs over med fortænderne og tungen.

Hvad kaldes koens bryster?

Koens bryst kaldes yver, hvor der er fire patter. Hver patte hænger sammen med en mælkekirtel i yveret. Det er i mælkekirtlerne, at mælken bliver til. En ko kan få betændelse i mælkekirtlerne. Det kalder man yverbetændelse. En dyrlæge behandler koen. Koens mælk må først bruges, når koen er rask. En ko kan have yverbetændelse i en mælkekirtel uden at have det i de andre.

Hvor meget spiser en ko?

En malkeko æder og drikker meget hver eneste dag for at producere mælk. Koen æder cirka 60 kilo foder om dagen. Helt op til 80 kilo, hvis den kun æder græs. Den drikker cirka 100 liter vand på en dag. Landmanden fodrer malkekoen med grovfoder. Det er en blanding af frisk græs, ensilage og halm. Grovfoder er godt for koens mave. Det tager lang tid at fordøje og holder dens mave i gang. Koen får også kraftfoder. Det er små piller, som indeholder korn, soja og raps. Landmanden giver også koen mineraler og vitaminer.

LÆS OGSÅ: Hvad spiser en ko?

Hvad er ensilage?

På landet ser du måske store bunker pakket ind i plastik. Under plasten ligger ensilage. Landmanden bruger det som foder til køerne. Køerne æder mest ensilage om vinteren. På de fleste gårde ligger ensilagen på en plads tæt ved gården. På mindre gårde ligger ensilagen på marken i store bunker.

Ensilage er græs og majs, som landmanden har høstet og snittet i små stykker. Landmanden lægger det i en stor bunke. Han kører mange gange frem og tilbage over bunken med en traktor. Det presser luften ud af bunken. Han lægger plastik over (se side 18). Det holder luften ude. Nu ligger ensilagen og gærer. Den danner stoffer, som får den til at holde sig frisk længe.