Hvad spiser en ko?

Når en ko spiser, siger vi, at den æder. En malkeko æder og drikker meget hver eneste dag for at producere mælk. Men hvor meget spiser en ko? Hvad er ensilage, vitaminer og mineraler? Det kan du få svar på her.

Hvad spiser og drikker en ko?

Koen æder cirka 60 kilo foder om dagen. Helt op til 80 kilo, hvis den kun æder græs. Den drikker cirka 100 liter vand på en dag.

Landmanden fodrer malkekoen med grovfoder. Det er en blanding af frisk græs, ensilage og halm. Grovfoder er godt for koens mave. Det tager lang tid at fordøje og holder dens mave i gang. Koen får også kraftfoder. Det er små piller, som indeholder korn, soja og raps. Landmanden giver også koen mineraler og vitaminer.

Koen spiser ensilage - hvad er det?

Ensilage er græs og majs, som landmanden har høstet og snittet i små stykker. Landmanden lægger det i en stor bunke. Han kører mange gange frem og tilbage over bunken med en traktor. Det presser luften ud af bunken. Han lægger plastik over (se side 18). Det holder luften ude. Nu ligger ensilagen og gærer. Den danner stoffer, som får den til at holde sig frisk længe.

Hvad er vitaminer og mineraler? 

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer, som både dyr og mennesker har brug for. Vi får dem gennem føden. Der er forskellige vitaminer og mineraler. De er gode for kroppen på hver sin måde. For eksempel er A-vitamin godt for synet, og mineralet calcium er godt for knoglerne.