I Danmark producerer vi både konventionelle, økologiske og fritgående kyllinger. Fælles for dem alle er den høje fødevaresikkerhed og gode dyrevelfærd, at de er fri for salmonella og at de er klimaeffektivt produceret. 

Ægproduktionen er centreret om tre typer: skrabeæg, økologiske æg og frilandsæg. 

Mød en økologisk ægproducent

I videoen her kan du møde Anders fra Vallø Slotsæg, der er særligt glad for den økologiske produktion af æg, som foregår på dyrenes præmisser. 

Hønerne står op kl. 6.00, hvorefter de lægger sig i redekassen for at lægge æg. Æggene triller ned på et æggebånd, som kører æggene ud i pakkeriet. Klokken 7.00 møder personalet ind i pakkeriet, hvor alle æggene tilses for fejl, snavs og størrelse.

De økologiske høner fra Vallø Slotsæg bliver derefter lukket ud og har mulighed for at prikke i jorden og spise, hvad de finder udenfor. Hønernes foder består af hvede, majs, havre, hestebønner, sojakager, sojabønner, ærter og muslingeskaller (calcium).

Når det begynder at blive mørkt, trækker hønerne indenfor og går i seng. Her sidder de højt oppe på siddepinde, da det er en del af hønsenes naturlige adfærd at sidde så højt som muligt for at holde sig væk fra rovdyr.

Tæt på kyllingen

Fra æg til kylling

21 dage. Det er så lang tid, det tager at udruge en kylling. En kylling vejer cirka 50 gram, når den klækker ud af ægget. Det er det samme som en pakke gær.

Hvad spiser en kylling?

For at producere gode og sunde kyllinger, skal de have godt foder. En kyllings kost består derfor primært af korn, som hvede eller majs, og protein, som rapsskrå, sojaskrå eller ærter.

"Pip, pip" - taler landmanden kyllingesprog?

Landmanden tilser kyllingerne flere gange dagligt og lytter nøje efter, hvordan kyllingerne pipper. Kyllingernes måde at pippe på, fortæller nemlig landmanden, om de har det godt eller ej.

Vidste du, at...

før hønen begynder at lægge æg, kaldes den en hønnike? Hønniken flyttes til æglæggerstalden, når den er ca. 16 uger gammel. Den begynder at lægge æg, når den er ca. 20 uger gammel, og først her er den en høne.

Tæt på ægget

Æggets farvekoder

Vidste du, at det er hønens race, der bestemmer, hvilken farve ægget bliver? Æggeblommens farve afhænger af, hvad hønen spiser. Hvis blommen er meget gul, så har hønen formentlig spist meget græs, ensilage, gulerødder og majs.

Hvor mange æg lægger en høne?

En høne lægger cirka 6 æg om ugen. Det bliver til over 300 æg på et år og cirka 21 kilo æg i løbet af et hønseliv.

Det tager omkring et døgn for en høne at danne og lægge et æg. Æggeskallen, som består af kalk, er det sidste, som bliver dannet.

Hvad betyder tallene på dit æg?

Det første tal fortæller om æggets produktionsform: 0 = økologisk æg, 1 = frilandsæg og 2 = skrabeæg. Bogstaverne er landekoden. For eksempel står DK for Danmark. De sidste seks cifre er ægproducentens nummer.

Måske er du også interesseret i