
Hønen og ægget
Leder du efter fakta om æg og høns, så læs med her! Hvor mange æg lægger en høne? Hvor gammel bliver en høne? Kan høns flyve? Hvor mange kalorier er der i et æg? Hvad er forskellen på æg fra fritgående høner, økologiske høner og skrabehøner? Hvad er æggets klimaaftryk? Og hvordan var det nu lige med salmonellarisikoen? Det er blot nogle af de mange spørgsmål om hønen og ægget, du kan få svar på her.
Produktionen af æg |
Hønens anatomi og funktion |
Æg i kosten |
Hvor stor er den danske ægproduktion? |
Hvornår begynder hønen at lægge æg? Kan en høne lægge æg uden en hane?
|
Er der salmonella i danske æg? Hvor mange kalorier er der i et æg? Hvor mange æg må man spise om ugen?
|
Fra kylling til høne og æggemad
Fra æg til kylling
Hønens liv starter, når den som kylling klækker ud af ægget på et rugeri. Et rugeri har rugemaskiner, som kan ruge på mange æg samtidig. Det tager 21 dage at udruge en kylling.
Fra kylling til høne
De daggamle kyllinger bliver sat ind i en stald, hvor de lærer at drikke af vand-nipler, finde foder og bevæge sig rundt i stalden. Unge økologiske høner skal også have adgang til udeareal, når de har fået fuld fjerdragt. Når de nærmer sig voksenalderen flyttes de over i en stald til høner, der lægger æg.
I hønsehuset
Hønerne flytter ind, når de er er ca. 4 måneder gamle og de begynder at lægge æg få uger efter. Tidspunktet afhænger af flere faktorer, bl.a. genetik, ernæringstilstand, temperatur og lysstyrke. Hver høne lægger næsten et æg om dagen. Æggene samles sammen hver dag. Det sker automatisk på et transportbånd. Landmanden har et rum, hvor æggene pakkes på bakker og derefter opbevares i kølerum. Mindst 2 gange om ugen henter pakkeriets lastbil æggene.
På pakkeriet
På pakkeriet bliver æggene anbragt på transportbånd og sorteret efter kvalitet og vægt. De fleste æg pakkes i bakker, mens en mindre del bliver brugt til f.eks. pasteuriserede æg. Hvert eneste æg stemples med en kode, så det kan spores helt tilbage til den enkelte landmand.
Det første tal i koden angiver æggets produktionsform
- 0 = Økologiske æg
- 1 = Frilandsæg
- 2 = Skrabeæg
- 3 = Buræg
Derefter følger to bogstaver. De angiver produktionslandet. DK står for dansk produceret.
De sidste seks cifre er landmandens nummer.
I supermarkedet
Til sidst køres æg og ægprodukter ud til dit supermarked. Hele vejen fra landmanden, til pakkeriet og videre ud i supermarkedet opbevares æggene på køl. Det sker for at sikre, at æggenes gode kvalitet bevares bedst muligt. I supermarkedet kan du købe økologiske æg, skrabeæg, frilandsæg og få steder buræg.
Bliv klogere på, hvordan du kan bruge æg i din madlavning