Hvor sidder mørbraden på en gris?
Hvor sidder mørbraden på en gris? Og hvad er et spoleben? Og skanken? Her kan du læse mere om, hvor de forskellige udskæringer på en gris kommer fra, og hvordan en gris ser ud indeni.
Der er mange forskellige udskæringer af grisen og lige så mange gode opskrifter på gris. De forskellige udskæringer smager også forskelligt. Nedenfor kan du se alle udskæringerne, man kan lave på en gris. (Bemærk dog, at udskæringerne er anderledes i f.eks. Italien).
Vil du vide mere om grisekød og madlavning? Find information her.
Hvad bruger vi grisen til?
1. Hoved: til sylte og pølser. |
6. Grisetæer: til syltede grisetæer i gelé. 7. Svinebryst: til stegt flæsk, ribbenssteg, bacon og revelsben. 8. Slag: til rullepølse og rullesteg. 9. Skinke: til skinkemignon, skinkeculotte, skinkeschnitzler, wokstrimler og hakket kød. 10. Mørbrad: til steg og bøffer. 11. Indmad - lever, hjerte, nyrer: til stegt lever, leverpostej, stegte hjerter og finker. |
12. Ører: tørret til hundesnacks. 13. Hale: kan koges i f.eks. suppe. 14. Tryne: til kød- og benmel. 15. Tunge: kogt tunge til pålæg. 16. Kæber: til simreret. |
Man bruger også: Blod: til blodpølse, dyrefoder. Flommen: fedt til leverpostej, krydderfedt, spæk. Stegeben: til stegeben med lidt kød på. Lunger og mave: til katte- og hundefoder. |
Hvilke udskæringer får vi fra grisen?
Klik på billedet for at gøre det større.
Vil du læse om udskæringer fra andre slags kød? Klik her.
Hvordan ser en gris ud indeni?
Grisehjerte |
Griselever |
Grisenyrer |
Hvordan ser grisens skelet ud?
Ekstra ribben
Normalt har en gris 15 par ribben. Men Dansk Landrace har 16 par ribben. I en lang periode har landmændene valgt de længste grise fra i et kuld og brugt dem i avlsarbejdet. Det betyder, at en lang orne har parret en lang so. Derfor har Dansk Landrace efterhånden fået et ekstra sæt ribben. Det er en fordel, fordi der sidder mere bacon på en lang gris.
Smag på grisen
Hvis du skulle beskrive smagen af grisekød med ord, hvad ville du så sige? Du kan downloade smagshjulet for grisekød ved at klikke på billedet nedenfor. Smagshjulet klæder dig på til at vide, hvilke smagsnuancer gris indeholder.
Du kan læse mere om grisekød i madlavning på goderaavarer.dk. Du kan også finde opskrifter på gladforgris.dk eller på voresmad.dk.