Hvad spiser en gris?

De fleste grise i Danmark lever i grisestalde, hvor de får foder. Foderet består af mange forskellige ting, herunder sojabønner, rapsfrø, byg, havre, hvede, majs og meget andet. Når grisen går udendørs, æder den alt, hvad den kan finde i og på jorden. Den lever af planter, rødder, frø, blade, regnorme, larver, frøer, små pattedyr og fugle.

De fleste grise i Danmark lever i grisestalde, hvor landmændene giver dem mad. Grisene fodres 1-3 gange om dagen - nogle grise har fri adgang til foder døgnet rundt. Foderet til grise består typisk af korn (byg og hvede), sojaskrå, vitaminer og mineraler. Der kan også bruges havre, rapsskrå, fiskemel, majs, tørrede sukkerroer, mælkepulver samt forskellige slags olier, f.eks. palmeolie.

Madblandingen kan være forskellig, afhængigt af årstid og alder på grisen, og den sammensættes så grisen har det bedst muligt og vokser hurtigst muligt. Men landmanden tænker også på, hvordan foderet påvirker grisens adfærd og fordøjelse. Desuden er der miljøkrav til foderet. 

Der findes både tørt foder og vådfoder, der er tørt foder blandet med vand og eller valle, inden det gives til grisene. Grise foretrækker foder, der smager sødt. Nogle landmænd kan købe slik eller kager, der har fået en forkert form eller farve og derfor ikke kan sælges i forretningerne. Det blandes i foderet – og grisene er vilde med det.

Vidste du, at grise, der lever sammen med andre grise, æder mere end grise, der lever alene?