Vidste du, at julen var en af de allervigtigste tider for bønderne på landet i gamle dage? Høsten var kommet i hus, grisen var blevet slagtet, og julemaden var noget ganske særligt i modsætning til den daglige kost resten af året.

I dag samles vi også om den gode julemad, og vi har alle vores egne traditioner. Det kan både være særlige familietraditioner, eller bestemte egnsspecifikke retter, der pryder bordet og giver julen netop det præg, man kender og elsker.

Slægt skal følge slægters gang – også med maden

Vi vil så gerne lykkes med den gode julemiddag. I videoen herunder kan du møde madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum, som giver dig svar på, hvorfor julemaden og gode råvarer er særligt betydningsfulde i julen.

Hvad er det så, vi spiser?

En forbrugerundersøgelse lavet af Norstat for Landbrug & Fødevarer i 2024 viser, at blandt dem, der ser frem til julen, er det især samværet med familie og venner, man glæder sig til. Men maden rangerer også højt, og over halvdelen af de adspurgte glæder sig til julemaden. Julemiddagen er derfor på andenpladsen over de ting, man glæder sig mest til ved julen. 

Et vaskeægte julemåltid

Undersøgelsen viser, at der er stor enighed om, hvad der skal være på julebordet. Der skal være brun sovs, brunede samt hvide kartofler, rødkål og risalamande. 73% forventer, at der vil stå and på julebordet, mens 72% forventer at få flæskesteg.

Bor du i Region Syddanmark? Så vil du med stor sandsynlighed forvente, at der står medister på julebordet. Det er nemlig 30% -dobbelt så mange som landsgennemsnittet - som forventer netop dette som en del af deres julemiddag. Kigger man derimod på Region Sjælland, så er flæskestegen særligt populær, og hele 82% forventer flæskesteg på julebordet. 

Flæskestegens vej til julebordet

Flæskesteg med sprød svær er en gammel sag. Da støbejernskomfuret med både ovn og kogehuller fik plads i køkkenet i slutningen af 1800-tallet, fik flæskestegen med sovs og kartofler plads på spisebordet. Spiser du flæskesteg, and eller begge dele juleaften?