Hvorfor er markerne dækket af store hvide duge?
Hos Axel Månsson A/S ved Brande står radiser samt forskellige kål- og salattyper mm. under fiberdug i det tidlige forår.

Hvorfor er markerne dækket af store hvide duge?

I marts, april og maj kan du se marker dækket med fiberdug. Her gemmer sig måske salat, kål, gulerødder, kartofler eller jordbær, som gror lystigt i det lune klima under dugen.

Vi vil gerne have tidlige danske grøntsager og bær, men det er svært for avlerne at producere i den kolde danske forårsjord, hvor nattefrosten kan true sarte planter til ind i maj. Derfor skaber avlerne noget som minder om drivhusklima ved at dække markerne med fiberdug – ofte i to lag. Temperaturen under dugen bliver flere grader højere end udenfor, og det beskytter planterne mod nattefrost og giver dem et forspring i forhold til dyrkning i det fri.

Mange arter under fiberdug

Fiberdugen spændes ud i store baner over planterne og dækkes med jord i kanten, så den ikke flyver væk. Det sker, at der går hul på dugen, når den skal af og på, i blæsevejr eller hvis en flok krondyr tramper hen over marken. Så får vinden hurtigt revet dugen helt i stykker, og den må udskiftes. 

Afgrøder, som starter sæsonen under fiberdug, er for eksempel radiser, spidskål, salat, gulerødder, kartofler og jordbær. Nogle arter sås ud som frø, mens andre plantes ud som småplanter produceret i væksthuse. Typisk ligger fiberdugen på marken i 6-8 uger, men det afhænger helt af vejret og plantearten. Jordbær dækkes under blomstringen, da nattefrost i den periode kan ødelægge hele bærproduktionen.

Hjertesalat trives godt under dugen.

Dejligt forårsvejr er en trussel

For avlere med planter under fiberdug er det en trussel, når der er strålende varmt forårsvejr om dagen og nattefrost om natten. Så kan temperaturen under fiberdugen blive så høj om dagen, at planterne ikke kan tåle det. Avlerne har loggere under fiberdugen, så de kan følge temperaturen inde hos planterne, og bliver den kritisk høj, må de tage fiberdugen af og rulle den på igen sidst på dagen, så nattefrosten ikke kan ødelægge planterne.

Fiberdugen må også tages midlertidigt af, når afgrøderne skal renses for ukrudt. Det er nemlig ikke bare afgrøderne, som trives under fiberdugen. Ukrudtet elsker også at være der og vokser hurtigt i det lune klima.

Konsulent Dorrit Andersen, RootConsult, tilser en mark.