Landmand Peter Sivertsen svarer på spørgsmål.

FAQ - Oftest stillede spørgsmål om landbrug

Her får du et kort svar på de mest stillede spørgsmål til grise, køer, høns og mink og beslægtede områder i landbruget. Læs svaret og klik videre til et mere uddybende svar.

Hvad spiser grisen?

De fleste grise i Danmark lever i grisestalde, hvor de får foder, der bl.a. består af sojabønner, rapsfrø, byg, havre, hvede, majs og meget andet. Når grisen går udendørs, æder den alt, hvad den kan finde i og på jorden, bl.a. biller, orme, rødder og smådyr. Læs mere om hvad grise spiser her.

 

Hvor mange grise får en so?

Soen får oftest mellem 6-22 smågrise. Du kan læse meget mere om grisen her. 

Hvor stammer grisen fra?

Alle tamme grise stammer fra vildsvinet, der stadig bor i naturen mange forskellige steder i verden. 

Hvor mange grise er der i Danmark?

I Danmark er der over 12 millioner grise (2019), og langt størstedelen bliver slagtet for at give grisekød eller svinekød (ordene bruges synonymt). Her kan du læse om, hvordan grisen bliver til kød i køledisken - og om hvad grisen ellers bliver brugt til.

Hvor gammel er en gris, når den slagtes?

Slagtegrise er 25 uger (omkring et halvt år) og vejer cirka 110 kg når de slagtes. De har da så meget magert kød, som en slagtegris skal have. 

 

Hvor meget spiser en gris om dagen?

En smågris æder omkring 1 kilo foder om dagen. En slagtegris æder omkring 2,3 kilo foder om dagen. En so æder omkring 3,5 kilo foder om dagen. 1 -2 uger før faring (fødsel) kan foderstyrken sættes op til 6-8 kg pr. dag

Hvad spiser økologiske grise?

Der er krav om, at økologiske grise skal gives 100% økologisk foder - undtaget proteinfoderet, der kan være ikke-økologisk såfremt der ikke kan skaffes økologisk foder. Desuden skal økologisk foder være fri for GMO - altså gensplejsede planter. Økologiske grise skal også gives grovfoder (fiberrigt foder), fx græs, hø og rodfrugter. Det  understøtter deres naturlige behov for at rode efter føden. 

Hvor mange maver har en ko?

Koen har fire maver, der alle har forskellige funktioner. Koen tygger foderet flere gange - det er fordi koen er en "drøvtygger". En ko tygger ikke sit foder så grundigt, inden den sluger det første gang. Koen lægger sig ned og tygger drøv cirka en time efter, at den har ædt. Den gylper foderet fra maven op i munden og gumler så på det. Nu tygger og findeler den det grundigt. Den synker foderet igen og gylper en ny portion op. Sådan bliver den ved, indtil foderet er godt kværnet og tygget igennem. 

 

Hvad hedder koens fire maver?

Vommen er den første mave maden kommer ned i. Det er også den største mave. Koen gylper foder op fra vommen, når den tygger drøv. I vommen lever bakterier, som opløser foderet. Bakterierne sørger for, at koen kan fordøje foder som græs og hø. Dyr og mennesker med kun én mave kan ikke fordøje græs og hø.
Netmaven sorterer foderet fra vommen. Det er kun det findelte foder, der kan flyde videre til næste mave.
Bladmaven optager fedtstoffer, vand og salte fra foderet.
Løben minder om vores mave. Her er der saltsyre, som slår bakterier og svampe ihjel. Foderet er nu helt opløst, og tarmen kan bruge næringsstofferne. 

 

Hvad vejer en kalv?

Det afhænger af racen, men en nyfødt kalv vejer mellem 25-60 kilo.

 

Hvad vejer en ko? 
En ko vejer mellem 400 og 600 kilo.

Hvor mange køer er der i Danmark?
Der er mere end 570.000 malkekøer og næsten 250.000 kødkvæg i Danmark.

Hvor høj er en ko?
En ko er 128-147 cm høj.

Hvor meget mælk giver en ko?
En ko giver 22-32 liter mælk i døgnet.

Hvad spiser køer?

Køer æder omkring 60 kilo foder om dagen. 

 

Hvad er ensilage? 
Ensilage er græs og majs, som landmanden har høstet og snittet i små stykker. Landmanden lægger det i en stor bunke og kører mange gange over bunken med en traktor. Det presser luften ud af bunken. Der kommer plastik over den. Det holder luften ude. Nu ligger ensilagen og gærer. Den danner stoffer, som får den til at holde sig frisk længe.

Hvor meget vand drikker en ko?
En ko drikker cirka 100 liter vand på en dag.

 

Hvor længe er en ko gravid (drægtig)?
Når en ko er gravid, siger man, at den er drægtig. En ko er drægtig i ni måneder.

 

Hvor mange kalve får en ko?
For at kunne producere mælk, skal en ko føde cirka en kalv om året. De fleste malkekøer i Danmark bliver slagtet, når de har givet mælk i 3-4 år, da de producerer mindre mælk med alderen. Det bliver derfor til ca. 2-3 kalve i alt pr. malkeko.

 

Hvor meget plads skal en økologisk ko have?
Økologisk slagtekvæg på op til 200 kilo skal have mindst 2,5 m² staldplads.
Malkekøer skal have adgang til græsarealer i mindst 6 lyse timer dagligt fra 15. april til 1. november. Du kan læse mere om forskellen på konventionelle køer og økologiske køer her.
 
Hvor meget plads skal en konventionel ko have?
Totalarealet pr. ko for det område, hvor malkekøer opholder sig i stalden mellem malkninger skal være mindst 6,6 m2 for små kvægracer og 8,0 m2 for store kvægracer. Konventionelt slagtekvæg på op til 200 kilo skal have mindst 1,7 m² staldplads. 
Vil du vide mere om opstaldning af kvæg? Klik her.


Hvor mange patter har en ko?
En ko har fire patter. Hver patte hænger sammen med en mælkekirtel i yveret. Det er i mælkekirtlerne, at mælken bliver til. 

Hvornår er det en ko, en kalv, en kvie?
Her kan du læse om koens liv og hvornår det er en ko, kalv eller kvie

Hvor sidder mørbraden på en ko?
Mørbraden er en aflang muskel, der sidder under rygraden på køer og andre slagtedyr som fx grise. 

Hvad er råmælk fra køer?
Råmælk er den første mælk, som en ko producerer umiddelbart efter, at den har kælvet (født en kalv). Råmælk er fyldt med næringsstoffer fra naturens side, da den er skabt til at fodre en kalv i dens første levetid. Bemærk at der skelnes mellem råmælk og ”rå mælk”, som er betegnelsen for ubehandlet mælk - b
liv klogere på rå mælk her.


Hvad er hytteost?
Hytteost er en form for friskost, der kan kendes på sine lette, hvide ostetern, som er blandet sammen i en flødelage. Hytteost har en blød konsistens og en mild smag med en let syrlighed. Vil du vide mere om forskellen på ostetyper? Så kan du tage et kig her. 

Hvordan laver man hytteost?
Hytteost bliver som de fleste andre oste, lavet på pasteuriseret mælk tilsat osteløbe og mælkesyrekultur. Osteløbe får mælken til at stivne, og mælkesyrekultur gør mælken syrlig. Man blander ostemassen med fløde og salt for at opnå den rette konsistens og smag, som er kendetegnene for hytteost. 
Du kan lave din egen hytteost derhjemme med kærnemælk ved at gøre følgende: 

Find en sigte frem og dæk dens inderside med 3 kaffefiltre. Herefter skal du røre 2 liter kærnemælk og 1 tsk. salt sammen i en gryde. Varm mælken op til 60 grader på lav varme. Du må ikke røre i den. Mælken vil skille sig i klar valle (gullig væske) og hvid ost. Hæld forsigtigt ostemassen over i sigten med en suppeske. Når den har dryppet af i en times tid, vil den være klar til servering fx på en skive rugbrød med purløg.


Kan man fryse hytteost?

Man kan godt fryse hytteost, men konsistensen vil blive grynet pga. det høje vandindhold, som hytteost har. Derfor er det en god ide at blande hytteost, der har været i fryseren, i fx bagværk.

Hvordan laver man yoghurt?
Yoghurt er lavet på mælk, som er blevet tilsat mælkesyrekultur. Det er mælkesyrekultur som giver yoghurten dens tykke og syrlige konsistens. 

Hvad er drænet yoghurt?
Når man dræner yoghurt, fjerner man en stor del af yoghurtens væske, der kaldes ”valle”. Det giver en mere tyk og cremet konsistens, som man kender den fra fx græsk yoghurt.

Hvad er valle?
Valle er en gullig væske, som mest består af vand, men også mælkesukker og protein. Man taler ofte om valle i forbindelse med osteproduktion, da der udskilles valle, når en ostemasse tager form og bliver fast. Man kan også udskille valle fra andre mælkeprodukter som fx yoghurt og sødmælk. Det giver produkter med en tykkere konsistens.

Hvordan dræner man yoghurt?
Man kan dræne yoghurt ved at hælde den i et kaffefilter. En del af væsken (”vallen”) vil nemlig adskille sig fra resten af yoghurten og dryppe gennem filteret – bemærk at det tager minimum 30 minutter.

Kan man fryse yoghurt?
Yoghurt kan godt fryses ned, men ligesom med hytteost bliver konsistensen lidt grynet når man tør det op igen. Det er derfor bedst at fryse yoghurt med henblik på at blande den i bagværk eller anden madlavning, hvor den kan bruges som blandingsprodukt og ikke skal spises rent.


Hvad betyder fuldkornsmærket?
Fuldkornsmærket findes på fødevarer, som indeholder meget fuldkorn. I fødevarer med fuldkorn er alle dele i kornet taget med. Du kan læse mere om fuldkornsmærket og andre mærker her.


Hvad er nøglehulsmærket?
Nøglehulsmærket sidder på sunde fødevarer, hvor der er sparet på sukker, fedt og salt. Fødevarerne indeholder også flere kostfibre. Du kan læse mere om nøglehulsmærket og andre mærker her.


Hvor stor er en hektar? 
Man måler størrelsen af marker i hektar. En hektar er 100 x 100 m eller 10.000 m2. Det svarer cirka til størrelsen af to fodboldbaner.

Hvad er sædskifte?
Et sædskifte er, når landmanden fra år til år skifter afgrøder på marken, så der ikke gror den samme afgrøde to år i træk. Det betyder, at sygdomme og skadedyr får sværere ved at brede sig, når der næste år er en ny afgrøde i marken.


Hvad er vildtstriber?

Vildtstriber er et areal langs kanten af marken, hvor landmanden ikke dyrker afgrøder. I stedet sår han planter, som vilde dyr og bier godt kan lide. Ukrudtsplanter, blomster og gammelt græs i vildtstriberne tiltrækker insekter. Insekterne giver føde til mange dyr og deres afkom. En græsstribe med kort græs giver føde til harer og hjorte. Græsbræmmer med langt gammelt græs giver skjul til dyr, der bygger reder, samt læ- og overvintringssteder for vildtet. Vildtstriber er til gavn for fx lærker, agerhøns, harer, hjorte og insekter. 


Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet er et udtryk for mangfoldigheden af levende organismer. Man taler om biodiversitet, når man kigger på gener eller økosystemer, men ordet bruges mest om antallet og fordelingen af arter inden for et bestemt område. Når et område har en høj biodiversitet, lever der mange forskellige dyr, planter og svampe.

Hvad betyder jordbehandling?

Jordbehandling er et fælles udtryk for de forskellige ting, landmanden gør for at gøre jorden klar til afgrøden. Det er fx pløjning, strigling, harvning og tromling.

 

Hvad er grøngødning?

Grøngødning er planter, der dyrkes og derefter pløjes ned i jorden for at virke som gødning for en afgrøde. I det økologiske jordbrug er grøngødning et vigtigt supplement til husdyrgødningen, fordi landmanden ikke må bruge kunstgødning.

 

Hvad er efterafgrøder? 

Efterafgrøder er en afgrøde, som landmanden sår efter høst og inden næste års hovedafgrøde, kalder man for en efterafgrøde.
Efterafgrøder er med til om efteråret og vinteren at holde på jordens næringsstoffer, så de ikke udvaskes, og de er med til at give en frugtbar jord.

 

Hvad er GMO?

GMO er en forkortelse for Genetisk Modificeret Organisme. Genmodificering kaldes også gensplejsning. Det er en teknik, som gør det muligt at ændre i dyrs og planters arveanlæg (DNA’et). 

 

Hvad er resistens?

Vi giver antibiotika til dyr og mennesker for at slå bakterier, der gør os syge, ihjel. Man er bekymret for, at bakterier, der gør mennesker alvorlig syge, udvikler resistens over for antibiotika. For så kan sygdommen ikke længere behandles Det kan føre til, at uskadelige bakteriesygdomme – fx lungebetændelse – pludselig kan blive meget farlige. Især for svage mennesker. Derfor er det vigtigt at begrænse brugen af antibiotika til bl.a. husdyr, så der ikke kommer spor af antibiotika i maden. Danske landmænd arbejder målrettet mod at nedsætte brugen af antibiotika, og de er allerede nået meget langt. Du kan læse mere om indsatsen her. 

 

Hvornår må man sprede gylle?

Der er nøje fastsatte regler for, hvornår man må sprede gylle. Bl.a. må man ikke udbringe gylle på lørdage samt søndage og helligdage på marker, der ligger tættere end 200 meter fra byzone, sommerhusområder mv. Du kan læse meget mere om både skrevne og uskrevne regler for at udbringe gylle her.

 

Hvad er gylle lavet af?
Gylle, eller husdyrgødning som det også kaldes, er husdyrenes tis og lort blandet sammen (og ofte blandet med halmstykker). Gylle bruges til at lave biogas eller til gødning.

 

Hvorfor spreder landmænd gylle?
Gylle er afføring (tis og lort) fra dyr, som spredes på markerne, så det landmanden dyrker kan få næring. Gylle indeholder nemlig en masse næringsstoffer, der er vigtige for planterne, først og fremmest kvælstof (også kaldet nitrogen).

Må man køre gylle ud på frossen jord?
Nej, man må ikke køre gylle ud på frossen jord, eller hvis jorden er "vandmættet" - altså hvis regnvand bliver liggende på jorden, uden at synke ned.

Hvordan pelser man mink?
Pelsningen af mink foregår på et pelseri, hvor minken først aflives og pelses, hvorefter skindene bliver skrabet og hængt til tørre.

Hvornår pelser man mink?
I slutningen af oktober vælger minkavleren næste års avlsdyr. De mink, der ikke skal fortsætte som avlsdyr pelses.

Hvad spiser mink?
Minken lever af foder, som er fremstillet af restprodukter fra fiskefabrikker og slagterier.

Hvor lever mink i naturen?
I naturen lever mink ofte tæt på vandområder. Man finder derfor minken ved vandløb, søer og på småøer. I den danske natur kan man møde vilde mink. Det er mink, der for år tilbage er sluppet ud fra farmene og har spredt sig. Mink stammer fra Nordamerika og er derfor et fremmed dyr i den danske natur.

Hvad er saga mink?
Saga Fur er et internationalt auktionshus for pels, hvor der bl.a. forhandles minkpels. Saga mink er altså minkpels fra auktionshuset Saga Fur.

Hvor mange mink går der til pels?
Der er stor forskel på, hvor mange mink, der går til én pels. Der skal fx flere mink til at lave en jakke end en hue. Derudover er der stor variation i pelsens mål - fx i forhold til størrelse og længde. Antallet af mink kommer derfor i sidste ende helt an på pelsens design.