Juletræer i plantage

Værd at vide om juletræer

Hvornår skal juletræet fældes? Hvor meget stamme skal jeg fælde træet med? Hvordan opbevarer jeg bedst mit juletræ, og hvad kan jeg bruge det til efter jul? Find svarene her.

Hvad er et juletræ?

Et juletræ er et grantræ. Der er mange forskellige slags grantræer. De tre meste populære grantræer i Danmark er nordmannsgran, rødgran og sølvgran (nobilis).

Hvor stammer traditionen med juletræer fra?

Den stammer fra Tyskland. Juletræ på tysk hedder Weihnachtsbaum.

Hvornår kom det første juletræ til Danmark? Og hvor stod det første danske juletræ?

Det første juletræ siges at være kommet til Danmark i starten af 1800-tallet fra Tyskland. Helt præcist i 1808, hvor det skulle være blevet tændt på Holsteinborg Gods på Sydsjælland. I København så naboerne målløst til, da familien Lehmann i St. Kongensgade pyntede et juletræ i 1811.

Hvor kan du købe et juletræ?

Juletræer kan købes mange steder. Men hvorfor ikke starte den fine, grønne juletradition på landet? Op til jul vil du her på siden kunne se, hvor du og din familie kan hente et juletræ på landet. Der er både fæld-selv-juletræer og fældede juletræer. Nogle steder kan I også besøge den hyggelige julestue eller gårdbutik og forsyne jer med julens søde lækkerier.

Hvad koster et juletræ?

Du kan finde juletræer i mange forskellige prisklasser. Prisen afhænger af typen af træ og højden. Hvis du køber dit træ på landet, koster et stort juletræ omkring 200-250 kr.

Hvornår skal juletræet fældes?

Fæld træet i november eller december, hvis det skal stå udenfor med lyskæder eller lignende. Det kan holde sig hele vinteren udenfor.

Skal træet stå indenfor? Fæld da først træet et par uger før jul.

Før du fælder juletræet - hvad skal du huske?

Fæld juletræet mindst 20 cm under de nederste grene. På den måde er du sikker på, at der er en god stab til at sætte i juletræsfoden. Tag med fordel en tommestok eller et målebånd med i skoven, da det ofte er svært at bedømme højden ude i det fri.

Hvordan opbevarer du juletræet?

Sæt det nyfældede træ i en spand med vand.

Lad træet stå i nettet. Det gør det nemmere at sætte på fod, og nettet kan nemt fjernes med en saks, når træet står på foden.

Placer træet ude i det fri, indtil dagen før det skal ind. Temperer gerne træet i en carport eller et køligt rum, hvis det er meget koldt, når træet skal ind. Træet opvarmes da langsomt og undgår 'varmechok'.

Brug også træet efter jul

Genbrug juletræets grene til vinterdækning af fx roser eller sæt dem i en krukke som pynt.

Plant træet i haven og lad havens fugle søge skjul heri. Hæng evt. æbler og mejsebolde på grenene. Til foråret kan I så slyngplanter fx ærteblomster omkring træet, der vil fungere som stativ for planterne. Det giver jer et 'blomstrende juletræ' i haven.


Weihnachtsbaum