Undgå bøder og brand! 3 ting du bør vide om dit juletræ. Klik her!
Undgå brand derhjemme og bøder når du kører hjem med juletræet.

Undgå bøder og brand! 3 ting du bør vide om dit juletræ

Se, hvordan du kommer sikkert hjem med træet og holder ilden under kontrol.

1. Hvilket træ skal jeg vælge? Der er forskel på både udseende, holdbarhed og pris. Nordmannsgranen, også kaldet ædelgran, er med sine lange bløde nåle og klare grønne farve danskernes favorit. Det er samtidigt det træ, der eksporteres mest til udlandet. Nordmannsgranen holder længere end mange af de andre grantyper – også inde i stuen. Rødgranen er det ”traditionelle” valg, og vokser flere steder frit i naturen. Det har korte stikkende nåle ,som træet begynder at tabe efter en uges tid, når det bliver udsat for varmen indenfor. Det dufter af grantræ og harpiks. Grantypen Nobilis er den dyreste grantype, men kan omvendt klare sig indenfor hele december måned uden at tabe nålene. Den har lange tætsiddende nåle med et sølvfarvet skær og grene, der er fordelt harmonisk over hele træets længde. Salg af juletræer (både hent-selv og fæld-selv) foregår over hele landet. Du kan se hvor på kortet her. 

2. Hvordan kommer jeg sikkert hjem? 

I bilen: Foden skal pege fremad. For at fordele et evt. tryk ved kollision, bør en træplade eller lignende sættes for enden af foden. Kan bagklappen ikke lukkes, bør den holdes nede med en rem. Husk at din nummerplade og lygterne skal kunne ses, og at træet ikke må ligge i vejen for førerens udsyn. Bilens to sidespejle er nok, hvis bakspejlet ikke kan bruges.

I trailer: Foden skal vende fremad og træet spændes godt fast. Stikker det mere end én meter ud over trailerens bagende, skal træet afmærkes. Fælles for de tre tilfælde er, at træet ikke må dække for lygter og nummerplade.

På taget: 
Kører du træet hjem, skal det spændes fast på en forsvarlig måde på tagets tagbagagebærere med toppen pegende bagud. Brug et reb eller remme og stram godt til – et løst træ kan blive et livsfarligt missil ved kraftig opbremsning eller sammenstød. Det er derfor vigtigt at spænde rebet eller remmen omkring rodenden og rundt om selve stammen. Ifølge loven må træet maksimalt være 12 meter langt, men ikke overstige bilens tilladte taglast eller rage mere end 15 cm ud til hver side. Rager træet mere end én meter bagud (eller forud) skal det afmærkes med en klud eller refleks.

3. Hvordan undgår jeg brand under julen? Juletræer med levende lys hører med til juletraditionen, men desværre fører det også til flere brandulykker hvert år. For at minimere risikoen for brand bør du følge nogle forholdsregler:

  • Sæt stearinlysene så de ikke kan antænde andre grene.
  • Sæt sølvpapir i bunden af adventskranse og juledekorationer.
  • Gå aldrig fra brændende lys.
  • Stil aldrig stearinlys i nærheden af gardiner og andet let antændeligt. Eller hvor børn og husdyr kan nå dem.
  • Hav slukningsmidler stående. En spand vand og en våd gulvklud eller en pulverslukker er en god idé at have ved hånden, når juletræet tændes.
  • Monter røgalarmer, hvis du ikke allerede har dem, og kontroller jævnligt om de virker.

Når julen er vel overstået, kan du bruge grenene til at frostsikre roser og andre planter, som ikke tåler frost.