Sommerens tørke kan ses på juletræerne
Juletræer er big business. Hvert år bliver der solgt dasnke juletræer for næsten en milliard kroner. Det største eksportmarked er Tyskland.

Sommerens tørke kan ses på juletræerne

Mange af os synger den samme linje hvert år omkring juletræet: ”Aldrig har det været så grønt, aldrig har det været så kønt.” Men i år kan der faktisk været noget om snakken. For på trods af, at sommerens tørke har skabt masser af problemer for juletræsproducenterne, så har det faktisk også haft en positiv indflydelse på de juletræer, vi køber i år.

Da du lå på stranden og svedte i juli, grundigt indsmurt i solcreme med faktor ’Ikaros’ og med udsigt til ugevis af stegende sommervejr, var det nok ikke julen, der fyldte mest i din bevidsthed.

Men faktisk var der især én gruppe af danskere, der midt i sommerens solskin og varme var alvorligt bange for, at julen ikke ville komme i år.

For nok er det skønt med en tør og varm sommer, hvis man vil på stranden, men hvis man prøver at dyrke juletræer, tangerer det en katastrofe.

De grantræer, vi henter ind i juletiden, har nemlig brug for en hel del vand for at holde sig grønne og friske. Et enkelt juletræ kan sagtens opsuge et par liter vand om dagen, når det står i stuen – og endnu mere, når det vokser i plantagen. Så når der går månedsvis med kun ganske få dråber regn, kan det give problemer.

Det er især de unge juletræer, der har lidt i sommerens tørke. Faktisk er omkring 25% af de nyplantede træer gået ud, fortæller Claus Jerram Christensen, der er direktør i brancheforeningen Danske Juletræer. De små træers rødder går nemlig ikke så dybt som deres ældre og større søskende. Det betyder, at de små juletræer ikke kan få fat i det vand, der ligger dybere nede i jorden.

I teorien kan tørken betyde, at der kommer til at mangle juletræer om 8-10 år, når de små træer, der gik til i sommer, skulle have været solgt. Men Claus Jerram Christensen fortæller, at der trods alt kan nå at ske meget inden da. Så det er ikke sikkert, at tørken betyder, at der kommer til at mangle juletræer i 2026.

Der er dog forskel på, hvilke sorter af juletræer, der har klaret sig bedst gennem tørken.

Rødgranerne er mere sarte overfor tørt vejr, fordi deres rodnet er mere overfladisk sammenlignet med andre gransorter. Dog dyrkes rødgran mest på den lette jord i Vestjylland, hvor man har mulighed for at vande træerne, så mange af rødgranerne har trods alt overlevet den tørre sommer, siger Claus Jerram Christensen.

Nordmannsgranerne har klaret sig bedre end mange andre sorter, fordi de stammer fra Georgien og det østlige Tyrkiet, hvor der ofte er meget varme somre. De er med andre ord mere vant til det tørre vejr. Denne gransort er samtidigt den mest populære type af juletræ i Danmark, så for de fleste danskere er der stadig masser af juletræer at vælge imellem i år.

Faktisk har det tørre sommervejr også haft en positiv indflydelse på nogle af de danske juletræer. Den sparsomme nedbør har nemlig betydet, at træerne ikke har haft næringsproblemer, fortæller Claus Jerram Christensen. Derfor har mange af træerne holdt fast i flere af deres nåle end de plejer.

Samtidig har det tørrer vejr gjort farven på juletræerne endnu mere mørkegrøn end normalt.

Med andre ord er mange af årets juletræer ekstra smukke.

Så når vi når til den 24. december og går rundt om juletræet, mens vi synger ”Juletræet med sin pynt,” er det værd at tænke på, at dette års juletræ har måttet gå ekstra meget igennem, før det fik topstjernen på.