Flæskesteg

Hvad spiser danskerne til jul?

And, flæskesteg, brune og hvide kartofler, medister og risalamande. Julen byder op til et festmåltid uden lige, og julemadstraditionerne er forskellige fra hus til hus. Men hvor stammer traditionerne fra? Og hvordan sikrer man egentlig de sprøde svær? Lær mere om den danske julemad og få inspiration til det perfekte middagsbord.

Risengrød og risalamande

Begge er retter, der har sneget sig ind i det danske julekøkken, men sådan har det ikke altid været. Før i tiden, da grødris var en dyr eksportvare, var risengrød en luksusret for de rige. Borgerne fra dårligere vilkår brugte i stedet byg eller havre. Da grødrisene begyndte at blive et folkeeje, måtte de mere velhavende kredse finde på noget nyt. Den danske tradition med at blande mandler, fløde og vanilje i grøden begyndte, og risalamanden blev skabt.

Det Danske Kongehus serverer stadig risengrød juleaften den dag i dag. Det særlige er, at risengrøden bliver serveret som en forret inden hovedretten. På den måde spares der nemlig på det dyrere fjerkræ til hovedretten.

Flæskesteg, and, gås eller noget helt fjerde?

Flæskesteg har længe været en del af landbrugs-Danmark og kan spores helt tilbage til middelalderen. Her lod man grisene spise sig fede før slagtning, og efter noget tid i saltlage kunne de spises i december måned. I dag spiser en stor del af danskerne stadig flæskesteg juleaften, og det er ingen hemmelighed, at sprøde svær er en vigtig del af retten. Få vores tip til den perfekte flæskesteg her.

Julegåsen var, ligesom risengrøden og flæskestegen, et finere spise tilbage i tiden. Gåsen var tidskrævende, og mange havde ikke ovnpladsen til at tilberede den. Derfor begyndte de almene borgere at spise andesteg i stedet. Dagen i dag fremstår ande- og flæskesteg som de mest almindelige retter på julebordet.

voresmad.dk kan du få inspiration til julebordet!