Alt bliver brugt - undtagen hylet

I Danmark kan vi godt lide bacon, stegt flæsk med persillesovs, flæskesteg med sprød svær, frikadeller, boller i karry og og og… Men der er også nogle af udskæringerne på grisen, som ikke hører hjemme i vores madkultur, og som vi derfor ikke eller næsten ikke spiser. Der er heldigvis forskel på madkultur og smagspræferencer i de forskellige lande verden over, og det betyder, at Danmark eksporterer alle udskæringer på grisen til lige dem, der helst vil have dem.

I Danmark er vi dygtige til at producere grise med høj spisekvalitet, høj fødevaresikkerhed, og på en klimavenlig måde. Og grisene er meget ensartede, dvs. man kan være sikker på at få den samme vare leveret hver gang. Vi producerer mange flere grise, end vi selv kan spise, og der er en del af kødet på grisen, som vi ikke er så vilde med i Danmark.

Der er stor efterspørgsel på dansk grisekød ude i verden og netop efterspørgslen på de udskæringer, som danskerne ikke køber, betyder, at hele grisen bliver brugt. Det, der ikke bliver spist af mennesker, bliver brugt til dyrefoder, medicin, børster, handsker, kosmetik, biogas mv.

Hvad bliver grisen til?

Det er en god forretning; ikke kun for landmanden, der producerer grisen, men også for slagterierne og dermed for Danmark.

Det er også en god historie i forhold til bæredygtighed - høj udnyttelse, intet spild = ressourceeffektiv produktion. Faktisk ligger grisekød på niveau med kylling og nogle typer fisk i forhold til klimaaftryk.

Klimaaftrykket for produktion af grisekød er halveret siden 1985 – eller sagt på en anden måde, producerer vi i dag to grise for det samme klimaaftryk som èn gris havde i 1985.

Hvor går grisen hen?

Eksport af dansk gris

Det hele startede med eksport af bacon til England i slutningen af 1800-tallet, og England er fortsat et af de væsentligste markeder for eksport af grisekød. I dag sendes en container af sted hvert 48. minut døgnet rundt med dansk grisekød til de engelske forbrugere. Det kan være, at Brexit kommer til at betyde, at briterne kommer til at savne det danske bacon…

I Kina spiser de ikke kun hunde (det gør de faktisk ikke længere), de vil også gerne have ører, kæber, haler, indmad, skanke og tæer. Kineserne kan lave lækre wokretter, forårsruller, supper og lynstegte grøntsager med disse udskæringer, som vi ikke spiser herhjemme. Med undtagelse af kæberne som er blevet meget populære i det danske køkken.

Bov og skinke går bl.a. til Italien, hvor de indgår i typiske pastaretter, på pizza, i supper og salater.

Tyskerne er kendt for deres Eisbein und sauerkraut – og det bruges der i vid udstrækning danske griseskanke til.

Opskrifter med gris

​Grisekæber med hyldeblomst-kartofler og ærter i hjertesalat

Grisekæber med hyldeblomst-kartofler og ærter i hjertesalat

Stegt flæsk med persillesauce og gulerødder

Stegt flæsk med persillesauce og gulerødder