"Det er kun glade mennesker, der kommer her"

Lige nord for Limfjorden, langs med Ryå, bliver der lavet Ryå Is på Aabybro Mejeri. Det har de gjort siden Niels Henrik Lindhardt og hans far fik en god idé for 28 år siden.

Lige nord for Limfjorden, langs med Ryå, bliver der lavet Ryå Is. Det har de gjort siden Niels Henrik Lindhardt og hans far fik en god idé for 28 år siden.

”Det her har jo været vores mejeri siden 1968, men tilbage i slutningen af firserne producerede vi kun smør – og der gik bunden ud af smørbranchen. Jeg havde rejst rundt og lavet mejerier i hele verden, og på det tidspunkt var jeg pudsigt nok hos en isfabrik på Island.
Min far ringede og sagde, at han var ved at drukne i fløde – og så tog jeg hjem,” fortæller Niels Henrik Lindhardt.

Siden da er det gået stærkt med isproduktionen. I dag er isen en storsællert i deres mejeriudsalg, og speciallavede islagkager og anretninger bliver lavet i metermål. Derudover står Ryå Is også, sammen med Det Danske Gastronomiske Akademi, bag en energitæt is – et prisvindende produkt, som hjælper svagt spisende og syge med at få næring i kroppen.

”Det er konfirmationssæson for tiden, så der er rigeligt at lave. Konfirmanderne kommer jo ind og skal have både marcipantraktorer, skrift og alt muligt andet til deres fester,” siger Niels Henrik Lindhardt.

Danskerne er konservative is-spisere

Niels Henrik Lindhardt er ikke bange for at fortælle, hvor hans is kommer fra. Selvom den bliver solgt i både mejeriudsalget og en lang række steder i hele landet, så er den fast forankret i det nordjyske.

”Vi plejer at sige, at vi laver is for vendelboer, og af vendelboer – men hvis andre gerne vil være med, så er de velkomne,” griner Niels Henrik Lindhardt. ”Vi bruger næsten kun danske råvarer. God, dansk fløde og danske jordbær. Vi får dog vanilje fra Madagaskar og chokolade fra Belgien. Det er sværere at få i en dansk model,” siger han.

De laver mange forskellige smage på Aabybro Mejeri, men der er især én, som vinder hver gang: Vaniljeisen.

”Næsten en tredjedel af vores is er vanilieis. Chokolade og Nougat står hver for cirka en femtedel, og så er der nogle andre smage for resten. Danskere er meget traditionelle, når det kommer til is,” forklarer Niels Henrik Lindhart.

Det betyder dog ikke, at is-spiserne er kedelige.

”Folk, der kommer herind, er altid glade. Der er noget særligt ved at lave is, fordi man gør folk glade. Når man kommer ind i vores butik, så er det fordi man skal hygge sig eller holde fest. Det er altså dejligt,” siger han.

Verdens største islagkage

Ryå is er ikke bare for vendelboer. De har fået international anerkendelse i flere omgange – inklusiv en fransk riddertitel og en plads i Guinness rekordbog for verdens største islagkage. Aabybro Mejeri stod nemlig bag en ca. 2 meter høj islagkage, der havde ni lag krymmel-dækket vaniljeis i bedste bryllupskage-stil.

Hvis man spørger Niels Henrik Lindhardt, hvorfor han besluttede sig for at lave verdens største islagkage, har han et kort svar.

”Min søn fik bogen i julegave, og så synes jeg den var helt fantastisk. Den skulle jeg da også være med i,” fortæller han.

Aabybro Mejeri har både en café, som er åben i sommerhalvåret, og et mejeriudsalg, hvor man både kan få Ryå Is, men også en lang række oste og vine fra andre, håndplukkede producenter.

 

Altid glad betjening på Ryå Is, som du kan læse mere om her.