Hvedegrød

5 mærkelige juletraditioner fra andre lande

Verden over er december julemåneden, men måden, man fejrer jul på, er vidt forskellig. Her er et lille udpluk af de mest tankevækkende juletraditioner.

  1. Koste i Norge. Vi skal ikke længere væk end til vores nabo i nord for at finde overtro og mærkelige traditioner omkring jul. Juleaften gemmer nordmændene nemlig deres koste for at undgå, at rengøringsværktøjet bliver brugt som transportmidler af hekse og trolde. Historien fortæller ikke noget om, hvad der sker med støvsugere.

  2. Fastfood som julemad i Japan. Som dansker ville man nok tabe både kæbe og appetit, hvis der blev serveret friteret kylling med pommes frittes til julefrokost, men for omkring 4 millioner japanere er en tur på Kentucky Fried Chicken et fast juleritual. Siden 1970’erne har japanerne stået i kø foran den amerikanske fastfoodkæde for at sætte tænderne i en ”julekylling”. Traditionen blev formentlig startet af vestlige tilflyttere, der ledte efter en erstatning for kalkunen/gåsen. Sloganet ”KFC for Christmas” fulgte snart efter, og da Japan ellers ikke har haft faste traditioner for julefejring, hoppede mange japanere på bølgen. I dag står julekyllingen for cirka en tredjedel af KFC’s samlede årlige salg i Japan.

  3. Slå på kævlen i Spanien. Her har vi ikke at gøre med et juletræ, men en julekævle, som spanierne tegner øjne og mund på. Den får også tæppe på og bliver fodret med alverdens godter op til juleaften. Men så stopper hyggen for den spanske julekævle. For nu skal den slås med kæppe af hele familien og brændes langsomt i pejsen, indtil den s*ider julegaver og slik. Pludselig virker julemanden knap så eksotisk.

  4. Grød i loftet. I Rusland spiser man traditionen tro ikke kød juleaften. Det kan virke mærkeligt nok i sig selv, men det bliver vildere: Juleaften sidder mange russiske familier samlet omkring en skål med grød, kogt på hvede, honning og birkes. Den sidste skefuld kastes op i loftet – og bliver den hængende, er det et tegn på fremtidig lykke. Eller for lidt vand i grøden?

  5. Straffet af monster. I Østrig skal ulydige børn passe på juleaften. Her kan man nemlig risikere at få besøg af Krampus, der ikke er et rart bekendtskab. Han beskrives ifølge folketraditionen som en blanding mellem en djævel og ged – med både horn, hugtænder og pels, og en sæk, han putter ulydige børn ned i. Bløde gaver er altså ikke noget, man burde brokke sig over.

Til sidst er det måske på sin plads at le lidt ad os selv og erkende, at de juletraditioner, vi tager for givet, nok virker lidt mærkelige set udefra: Vi slæber grangrene og træer indendørs, spiser rå fisk marineret i eddike og drikker spiritus med smag af kommen og dild.